Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mennyei istentisztelet
  2023-08-20 21:10:10, vasárnap
 
  Mennyei istentisztelet

,,Ezek után láttam, hogy íme, nyitva van egy ajtó a mennyben, és az előbbi hang, amelyet olyannak hallottam, mint egy trombitáét, beszél velem, és így szól: Jöjj fel ide, és megmutatom neked azokat, amiknek ezután meg kell történniük. Azonnal elragadtattam lélekben, és íme, egy trón állt a mennyben, és a trónon ült valaki. Aki ott ült, úgy ragyogott, mint a jáspis és a karneol; és a trón körül szivárvány ragyogott, mint a smaragd. A trón körül láttam huszonnégy trónt, és a trónokon huszonnégy vént, amint ott ültek fehér ruhába öltözve, és a fejükön aranykorona. A trónból villámok törtek elő, hangok és mennydörgések; a trón előtt pedig hét lámpás égett lobogó lánggal: az Isten hét lelke. A trón előtt mintha üvegtenger lett volna, kristályhoz hasonló. A trónnál középen és a trón körül négy élőlény, elöl és hátul szemekkel tele. Az első élőlény oroszlánhoz, a második bikához volt hasonló, a harmadik élőlény arca olyan volt, mint egy emberé, a negyedik élőlény pedig repülő sashoz hasonlított. A négy élőlény mindegyikének hat szárnya volt, körös-körül és belül tele voltak szemekkel, és szünet nélkül, éjjel és nappal ezt mondták: Szent, szent, szent az Úr, a mindenható Isten, aki volt, és aki van, és aki eljövendő!
És amikor csak dicsőséget, tisztességet és hálát adnak az élőlények a trónon ülőnek, aki örökkön-örökké él, leborul a huszonnégy vén a trónon ülő előtt, és imádja az örökkön-örökké élőt; koronájukat is leteszik a trón elé, és ezt mondják: Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett."(Jelenések 4)

Milyen kell legyen egy gyülekezeti istentisztelet? Hogyan zajlik az istentiszteletünk? Kire kell hallgatnunk? Mit kell tennie egy mai gyülekezetnek? Nincs jobb hely e kérdések megválaszolására a Jelenések könyve 4-dik és 5-dik fejezeténél. Az egyik legfontosabb dolog amire tanítanak bennünket ezek a fejezetek az, hogy:
Az istentiszteletnek nem rólunk, nem a mi preferenciáinkról, nem a mi vágyainkról kell szólnia. Ehelyett az istentisztelet Istenről és az Ő dicsőségéről szól.
Az első dolog, amit János a mennyben lát, egy trón, amelyen Valaki ül. Isten trónja a Jelenések 4. és 5. fejezetének egyik fő szimbóluma. Sőt, ez a Jelenések könyvének egyik fő témája. Csak ebben a fejezetben 13 alkalommal van megemlítve. Ez a király szuverén fenségének szimbóluma. Az Isten trónjának hangsúlyozása itt azt mutatja, hogy Isten uralkodik. Ő a feje mindennek.
Figyeljük meg, hogy Isten és az Ő trónja áll a középpontban. Minden más körülötte van. Ez lényeges.
Mi a fontos az istentiszteleten? A vágyaink? A preferenciáink? Nem. Nem. Nem. Hanem Isten és az Ő dicsősége.
A mennyei istentisztelet a mennyei lényekről szól? Nem. Hanem Istenről és az Ő dicsőségéről. Ezt kell megszívlelnünk. Szükségünk van Isten trónjának megpillantására, hogy a helyünkre kerüljünk.
Figyeljük meg azt is, hogy amikor a négy élőlény dicsőséget, tisztességet és hálát ad a trónon ülőnek, a 24 vén leborul előtte, és ,,koronájukat is leteszik a trón elé..."
Ez emlékeztet minket a Zsoltár 115,1 szavaira: ,,Ne nekünk, URam, ne nekünk, hanem a te nevednek szerezz dicsőséget szeretetedért és hűségedért!"
Nem rólunk szól az istentisztelet.
A Biblia azt mondja nekünk, hogy a szent sátor a mennyei minta szerint lett elkészítve. A Zsidókhoz írt levél 8:5-ban olvashatunk a szent sátorról és az ott szolgáló papokról. Azt mondja:
,,Ezek a papok a mennyei dolgok képmásának és árnyékának szolgálnak, ahogyan Isten parancsolta Mózesnek, amikor el akarta készíteni a sátort. Mert így szólt: ,,Vigyázz, mindent aszerint a minta szerint készíts el, amelyet a hegyen megmutattam neked."
Az ószövetségi istentisztelet a mennyei istentisztelet szerint volt kialakítva. Emlékeztek, hogy a Szentek Szentjében volt a szövetség ládája. A láda fedele volt az irgalmasszék, engesztelés fedele (133x80cm), tiszta arannyal volt bevonva a fedél. Az engesztelés napján a főpap az áldozati bárány vérét az irgalmasszékre szórta a nép bűneinek bocsánatára. Az irgalmasszék felett volt a két kerub, amelyek kalapált aranyból készültek. Szárnyaik az egész fedelet beborították. Ezek a dolgok a mennyben lévő valóságot és a mennyei istentiszteletet tükrözték.
A Jelenések könyve 4. és 5. fejezetei tehát megmutatják nekünk, hogy milyennek kellene lennie az istentiszteletünknek.

Ha meg akarjuk tanulni, hogyan imádjuk, tiszteljük Istent, akkor tanulmányoznunk kell a trónjelenetet, a 4 élőlényt, a 24 vént, az angyalok miriádjait, és az ők Isten imádatát. Más szóval tanulmányoznunk kell a mennyei istentiszteletet.
Mit tanít ez a fejezet nekünk az istentiszteletről? Mire tanít minket a mennyei istentisztelet? Az egyik legfontosabb dolog, amire tanít az, hogy az istentiszteleten egy félelmetes, fenséges, hatalmas és szent Istennel van dolgunk.
Az istentiszteleten maga Isten elé járulunk. Az igazi istentiszteletben szembesülünk Istennel és az Ő dicsőségével, az Ő félelmetes tökéletességével.
Milyen a mi Istenünk? Isten itt magasztos kifejezésekkel van leírva. János látomásában Isten úgy van ábrázolva, mint a drágakövekről visszaverődő fény ragyogása.
A jáspis van először említve. Ez egy áttetsző drágakő volt, gyakran vöröses, de néha zöld, barna, kék, sárga vagy fehér színű. A Jelenések 21:11-ben azt olvassuk, hogy a szent város ,,telve volt Isten dicsőségével; ragyogása hasonló volt a legértékesebb drágakőhöz, a kristályfényű jáspishoz."
A 21:18-ban pedig azt olvassuk, hogy a szent város fala jáspisból készült. Ez a két utalás azt mutatja, hogy a jáspis különösen Isten dicsőségéhez kapcsolódik. Másodszor, Isten ragyogását a karneol ragyogásához hasonlítja az Ige. Ez egy tüzes vörös kő volt. Harmadszor, egy szivárvány vette körül a trónt, amelynek smaragdzöld megjelenése volt. Ez utalhat egy átlátszó hegyikristályra, amely prizmaként szolgálhatott, és szivárványszínű színeket bocsátott ki. Mindezek Isten fenséges voltát hirdetik nekünk. Ő a mindenek felett dicsőséges.
Ő félelmetes is.
,,A trónból villámok törtek elő, hangok és mennydörgések." (5 vers)
Milyen Isten? Ő a legfélelmetesebb. Ő egy szent Isten, aki ítéletet hoz azok felett, akik ellene fordulnak. Ő a világegyetem szuverén uralkodója. Figyelnünk kell arra, amit Isten mond. Az Ő szabályai nem puszta javaslatok - akaratát úgy valósítja meg, hogy győzedelmeskedik ellenségei felett. Meg kell hajolnunk előtte és engedelmeskednünk kell neki.
A nagy tanulság számunkra az, hogy Istenünk olyan nagy, dicsőséges és szent, hogy teljes félelemmel és tisztelettel kell előtte járnunk.
Zsoltár 96,9: ,,Boruljatok le az ÚR előtt szent öltözetben, reszkess tőle, te egész föld!"
A Zsoltárok 114:7-115:1 ugyanezt mondja nekünk.
,,Reszkess, te, föld, az Úrtól, Jákób Istenétől, aki a sziklát bővizű tóvá változtatta, a kovakövet forrássá! Ne nekünk, URam, ne nekünk, hanem a te nevednek szerezz dicsőséget szeretetedért és hűségedért!"
És a Jeremiás 5,22 -ben Isten azt mondta: ,,Nem féltek engem - így szól az ÚR -, nem remegtek tőlem? Hiszen én szabtam határt homokból a tengernek örökké tartó gátként, melyet nem léphet át. Ostromolja ugyan, de nem bír vele, hullámai zúgnak, de nem lépik át."
Amikor Isten elé járulunk az istentiszteleten, akkor félelemmel, tisztelettel és nagy alázattal kell jönnünk.
A második fontos dolog, amit meg kell jegyeznünk a szövegünkből, hogy a mennyei istentisztelet Isten jellemét, teremtő munkáját, megváltó művét ünnepli és dicséri.
Az előttünk lévő jelenetben a négy élőlény, a 24 vén és az angyalok miriádjai nem a képzeletüket használták arra, hogy valami olyan képet alkossanak Istenről, amelynek semmi köze a valósághoz. Nem. Ők Istent imádták úgy, amilyen Ő.
Nekünk Istent kell imádnunk, nem pedig a képzeletünk szüleményét.
Korunk egyik nagy jellemzője, hogy az emberek nem félik Istent. Nem akarnak szembesülni Izrael Szentjével. Olyanok, mint Ézsaiás korának lázadó népe. Ézsaiás így írta le őket:
,,Azt mondják a látóknak: Ne lássatok! - a látnokoknak pedig: Ne a valóságot lássátok! Mondjatok inkább hízelgő dolgokat, lássatok kedvünkre valókat! Térjetek le az útról, hagyjátok el a helyes ösvényt; hagyjatok békét nekünk Izráel Szentjével!"
De gondoljunk csak az istentisztelet jelenetére, amely a mennyben van. A négy élőlény Istent dicséri jellemének három aspektusáért - szentségéért, hatalmáért és örökkévalóságáért. Szüntelenül ezt mondják:
,,Szent, szent, szent az Úr, a mindenható Isten, aki volt, és aki van, és aki eljövendő!" (8 vers)
A 24 vén dicséri Őt a teremtésért. Az 5. fejezetben Jézust a megváltásért és ellenségei legyőzéséért dicsérik. A trónt körülvevő teremtmények gyönyörködnek Istenben. Örülnek az Ő tökéletességében, hatalmában, munkájában - még a földön hozott ítéleteiben is.
Az 5. fejezetben a Bárányt dicsőítik, mert méltó arra, hogy átvegye a tekercset és felnyissa a pecséteket. A tekercs azt jelképezi, ami a Jelenések könyve további részében történik. Két nagy téma van - Isten népének megváltása és Isten ellenségeinek legyőzése és megbüntetése.
A mi Istenünk egy félelmetes Isten. Dicsérnünk kellene Őt minden tökéletességéért. A Jelenések 4. és 5. fejezetében dicsérik Őt a mennyei istentiszteleten szentségéért, teremtői munkájáért, megváltói munkájáért, a gonosz felett aratott győzelméért.
A harmadik nagy tanulság, amit a szövegünkből le kell vonnunk, a következő: a megfelelő istentisztelet fontossága, központi szerepe.
Istent azért dicsérjük, aki Ő, amit tett és amit tenni fog.
Miről szól az egyház? Mi a lényeg, a központi dolog?
Néhányan a nagy missziói parancsra utalnak, hogy el kell mennünk az egész világba az evangéliummal. Evangelizálnunk kell a szomszédainkat. Néhányan Jézus szavaiból, miszerint a mezők várják az aratást, azt veszik ki, hogy az egyház számára a növekedés a legfontosabb.
Ez bizonyára igaz, hogy kötelességünk evangelizálni. Ha nem teljesítjük ezt a kötelességünket, akkor nem tetszünk Istennek.
Mégis mindig emlékeznünk kell arra, hogy a gyülekezet növekedése nem olyasmi, amit mi magunk idézhetünk elő.
Mi csak ültetni és öntözni tudunk. Isten adja a növekedést. De tény, hogy időnként Ő nem adja a növekedést. Az Ő egyháza mindent jól csinál, de mégis kicsik maradnak, és a világ szemében jelentéktelenek. Ez igaz volt a szmirnai gyülekezetre és a filadelfiai gyülekezetre is. Isten szuverén, ami az üdvösséget illeti. Néha rövid idő alatt nagy számban gyarapította egyházát, máskor meg nem.
Az evangelizáció, bármennyire is fontos, nem a központi dolog. Ha az lenne, akkor az Újszövetség levelei szinte kizárólag az evangelizációról szólnának. De nem erről szólnak. Nem. Itt a Jelenések 4. és 5. fejezetében eljutunk ahhoz, ami a központi kérdés. Ez pedig nem más mint az istentisztelet. Az Isten imádata, dicsőítése. Az evangelizáció abból a vágyból fakad, hogy Istent dicsőítve lássuk, hogy úgy legyen Ő imádva, ahogyan kell.
Arra vagyunk elhívva, hogy imádjuk és dicsőítsük Istent mindennel, amit teszünk. Arra vagyunk elhívva, hogy beszéljünk a nemzeteknek erről a félelmetes, szent Istenről, aki mindent ural, és aki mindent és mindenkit leigáz - az Ő dicsőségének dicséretére.
A harmadik dolog, amit meg kell értenünk az igaz istentiszteletről, hogy csak Jézus Krisztus által valósulhat meg.
Jézus által beléphetünk Isten jelenlétébe, résztvehetünk az istentiszteleten, bemehetünk a mennyei trónterembe.
Egy napon a nagy ítélőszék előtt fogsz állni. Jézus Krisztus megváltottai között leszel majd üdvözölve? Vagy azon a napon teljesen el fogsz veszni? A rémület fog majd el egy ilyen szent Isten előtt, és a szétesés fenyegeti majd a lényedet? Milyen szörnyű szembenézni az Ő haragjával, és a tűz tavába vettetni. Ne hagyd, hogy ez megtörténjen veled! Fordulj Jézushoz. Találd meg az életet a Bárányban. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: istentiszteleten, evangelizációról, megválaszolására, tökéletességéért, tökéletességében, legfélelmetesebb, győzedelmeskedik, istentiszteletet, tökéletességével, szivárványszínű, jelentéktelenek, evangelizálnunk, tanulmányoznunk, megpillantására, kötelességünket, hegyikristályra, istentisztelet, irgalmasszékre, preferenciáink, szomszédainkat, kifejezésekkel, megszívlelnünk, evangelizáció, szeretetedért, hangsúlyozása, gyülekezetnek, mennydörgések, szolgálhatott, trónjelenetet, mindegyikének, résztvehetünk, drágakövekről, kristályfényű, legértékesebb, gyönyörködnek, ellenségeinek, előbbi hang, trón állt, trón körül, trónokon huszonnégy, fejükön aranykorona, trónból villámok, trón előtt, trónnál középen, első élőlény, második bikához, harmadik élőlény, negyedik élőlény, négy élőlény, mindenható Isten, trónon ülőnek, örökkön-örökké élőt, Hanem Isten, Hanem Istenről, Szentek Szentjében, Mindezek Isten, Milyen Isten, Jákób Istenétől, Amikor Isten, Nekünk Istent, Izrael Szentjével, Izráel Szentjével, Néhányan Jézus, Jézus Krisztus, Fordulj Jézushoz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Fekete-erdő desszert  George Gordon Lord Byron: Inez...  Radikális szeretet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Albert Einstein gondolata  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gonosz démon-álarc  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png virág  Facebookon kaptam  Png kislány  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Esti kép  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  A sors  Png csokor  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes délutánt kívánok  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Bounty krémes  Fekete István - Akác  képre írva  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről  Julian Brass gondolata  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Fehér virág  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mindig jusson idő nevetni  Julian Brass gondolata  Irgalom és ítélet  Minden harmadik...  Szép álmokat!  Fehér virág  képre írva  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Reggel van  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Png kutya  Hazára minden embernek szükség...  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
előbbi hang, trón állt, trón körül, trónokon huszonnégy, fejükön aranykorona, trónból villámok, trón előtt, trónnál középen, első élőlény, második bikához, harmadik élőlény, negyedik élőlény, négy élőlény, mindenható Isten, trónon ülőnek, örökkön-örökké élőt, gyülekezeti istentisztelet, egyik legfontosabb, istentisztelet Istenről, első dolog, király szuverén, feje mindennek, mennyei istentisztelet, mennyei lényekről, helyünkre kerüljünk, szent sátor, mennyei minta, szent sátorról, mennyei dolgok, minta szerint, hegyen megmutattam, ószövetségi istentisztelet, szövetség ládája, láda fedele, engesztelés napján, áldozati bárány, irgalmasszékre szórta, irgalmasszék felett, egész fedelet, mennyben lévő, mennyei istentiszteletet, angyalok miriádjait, fejezet nekünk, istentiszteleten maga, igazi istentiszteletben, drágakövekről visszaverődő, áttetsző drágakő, szent város, legértékesebb drágakőhöz, kristályfényű jáspishoz, jáspis különösen, karneol ragyogásához, tüzes vörös, szivárvány vette, átlátszó hegyikristályra, mindenek felett, szent Isten, világegyetem szuverén, nagy tanulság, sziklát bővizű, kovakövet forrássá, tengernek örökké, második fontos, előttünk lévő, angyalok miriádjai, képzeletüket használták, képzeletünk szüleményét, látnokoknak pedig, valóságot lássátok, helyes ösvényt, istentisztelet jelenetére, trónt körülvevő, földön hozott, félelmetes Isten, mennyei istentiszteleten, gonosz felett, harmadik nagy, megfelelő istentisztelet, központi dolog, nagy missziói, egész világba, egyház számára, gyülekezet növekedése, világ szemében, szmirnai gyülekezetre, filadelfiai gyülekezetre, üdvösséget illeti, evangelizációról szólnának, központi kérdés, evangelizáció abból, vágyból fakad, nemzeteknek erről, harmadik dolog, igaz istentiszteletről, mennyei trónterembe, nagy ítélőszék, napon teljesen, ilyen szent, szétesés fenyegeti, istentiszteleten, evangelizációról, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5510
  • e Hét: 39286
  • e Hónap: 68598
  • e Év: 256400
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.